Kas yra maisto papildai?

By | July 16, 2013

Prieš pradedant kalbėti kuo vieni maisto papildai
skiriasi nuo kitų, derėtų išsiaiškinti, ką apskritai galime
vadinti maisto papildais…  Tai veiklios medžiagos papildančios
žmogaus mitybą. Kam į jogurtą yra dedamas baltymas ? Tam kad žmogus
suvalgęs jogurtą gautu maistingų mežiagų. Kam į mėsos produktus yra
dedamai sojos baltymai ? Tam, kad suvalgę jį gautumėm reikiamą baltymų
ir aminorūgščių kiekį.

Nėra skirtingų kiaušinių profesionaliam sportininkui
ir studentui ar merginai. Sportininkas suvalgo 6-8 kiaušinius vieno
maitinimosi metu,  o studentas ar mergina 2, galbūt 3 kiaušinius. Taip
ir su maisto papildais: jei domiesi ką valgai, organizmą gali
pastiprinti  maisto papildų pagalba, net ir nebūdamas sportininku.

Vis daugiau žmonių supranta sveikos mitybos svarbą,
todėl trūkstamas maistines medžiagas jie stengiasi gauti vartodami
maisto papildus. Tyrimai parodė, kad vidutinis žmogus valgo
nesubalansuotą maistą, neteisingai jį ruošia,  valgo nepakankamai
vaisių bei daržovių. Tai ne vienintelė problema. Žemės ūkyje auginamų
produktų kokybė blogėja, nes naudojama vis daugiau ir daugiau cheminių
pesticidų. Vis garsiau mokslininkai kalba apie įvairiomis cheminėmis
medžiagomis užkrėstą mūsų maistą, todėl turime labai gerai pagalvoti,
ar tai, ką valgome, mums padeda, ar ,atvirkščiai, kenkia. Jei manote,
kad nepakankamai valgote šviežių, kokybiškų vaisių ir daržovių,
maitinatės nesubalansuotai, verta papildomai vartoti trūkstamų maisto
papildų ar vitaminų.

Kam verta naudoti maisto papildus?

Olandijoje mitybos konsultacinė grupė nustatė taip
vadinamas „aukštos rizikos grupes“. Šios aukštos rizikos grupės turi
padidėjusią vitaminų trūkumo riziką, nes jų valgymo įpročiai, gyvenimo
būdas ir sveikatos būklė skiriasi nuo normalių žmonių, kuriems buvo
sukurta rekomenduojama dienos norma (RDA). Dėl šios priežasties, šiems
žmonėms yra rekomenduojama papildomai vartoti būtinų maistinių
medžaigų.

Šios aukštos rizikos grupės yra:
Sportininkai;
- Rūkantys;

- Daug dirbantis;

- Patiriantis stresą;
- Žmonės besilaikantys intensyvios dietos;
- Nuolat labai mažai valgantys žmonės;
- Žmonės virš 65 metų amžiaus;
- Vegetarai;
- Sunkiai mėnesinėmis sergančios moterys;
- Žmonės alergiški kai kuriam maistui;
- Nėščios moterys;
- Krūtine maitinančios moterys;
- Žmonės išgeriantys daug alkoholio.

Maisto papildai - tai tarpinis produktas tarp
maisto ir vaisto. Jie turėtų būti vartojami profilaktiškai, nes tai
tobulai subalansuotas produktas, kuris puikiai papildo mūsų organizmą
vitaminais, mikro ir makro elementais bei kitomis organizmui
reikalingomis medžiagomis.

Bet maisto papildai nėra sukurti tik tam, kad Jūs
būtumėte sveiki – jie taip pat gali padėti Jums daug greičiau ir daug
lengviau pasiekti asmeninius tikslus: geresnius sportinius rezultatus,
dietos laikymasis, svorio priaugimas, raumenų auginimas, didesnės
raumenų jėgos įgyjimas, greitesnis atsistatymas po įtampos, padidėjęs
gyvybingumas, ištvermingumas ar didesnė energija.

Maisto papildų grupės

Ypatingai svarbu sveikai maitintis, laikytis gerai
subalansuotos, maistingos dietos norintiems pasiekti kuo geresnių
rezultatų sportuojant. Yra keletas būtiniausių maisto medžiagų rūšių,
kurias būtinai paminės treneris sudarydamas Jūsų sportinę dietą.
Svarbiausios medžiagų grupės sportuojantiems yra angliavandeniai,
riebalai, baltymai, vitaminai ir mineralai bei vanduo. Tinkamą ir
pakankamą jų kiekį galimą gauti naudojant šias maisto papildų grupes:

  • - Maistinės skaidulos (polidekstrinai, sėlenos).
  • - Oligosacharidai (frukto-oligosacharidai, galakto-oligosacharidai, ciklodekstrinai).
  • - Peptidai ir proteinai (sojų globulinas).
  • - Vitaminai ir mineralai.
  • - Polinesočiosios riebalų rūgštys.
  • - Sacharidai - alkoholiai (maltitolas, palatinozė)
  • - Pieno rūgšties bakterijos (bifidobakterijos).
  • - Antioksidantai (vitaminai E, A, C, bičių produktai, bioflavonoidai).
  • - Natūralūs augalų ekstraktai (maistinių žolių, vaisių, uogų, šaknų ekstraktai).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *